On tullut aika nostaa kissa pöydälle. Niin monen kommentoijan suusta on kuulunut lause: "herpes ei tartu kuin aktiivivaiheessa". Yksi oli jopa kuullut erikoislääkäriltäkin saman asian. Myös minä kuulin saman uutisen yleislääkäriltä, jolta hain reseptin ensioireisiini (ja toistaiseksi ainoisiin). Mutta lääkäri muuttikin mieltään tarkistettuaan asian. Muistatteko kun kerroin?


Jos oikeasti genitaaliherpes ei tartu kuin aktiivivaiheessa, miksi niin monet eri lähteet esimerkiksi netissä väittävät muuta? Äkkiä katsottuna tässä muutamia:
  • Terveysportti ("Useimmilla HSV-2-viruksen kantajilla virusta erittyy myös oireettomassa vaiheessa episodien välisenä aikana. Valtaosa genitaaliherpeksen tartunnoista tapahtuukin oireettomassa vaiheessa...")
  • Tohtori.fi ("...myös oireettomana aikana tartunta on mahdollinen.")
  • VSSHP Ohjepankki ("Virusta erittyy myös oireettomassa vaiheessa.")

Herätkää siis hyvät ihmiset tähän tosiasiaan. Ehkä ymmärtänette epätoivoni asian suhteen ja sen miksi vaahtoan asiasta niin paljon =). Kaikissa mainitsemissani lähteissä tosin onneksi sanottiin, että kondomi suojaa tartunnalta. Onpa eteeni tullut myös jossain vaiheessa artikkeli, jossa sanottiin, että edes kondomi ei anna suojaa (oireettomassa vaiheessa olevaa) herpestä vastaan. Nyt en jaksa etsiä sitä (=linkkiä) tähän.

Vaikka uskonkin, että herpeksen tarttuminen oireettomana aikana on hyvin epätodennäköistä, se on silti hyvin mahdollista. Ja se on kuitenkin syy siihen, että en voi kenellekään sukupuolikumppanilleni sanoa, että tauti ei tartu oireettomana, koska olen oikeasti lukenut muuta. Virusta erittyy minusta aina ja sillä sipuli. En halua huijata itseäni uskottelemalla jotain muuta. Fakta on faktaa.

*siirtää kissan takaisin lattialle*